PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Paradajz - zaštitnica zdravlja i ljepote

Paradajz je jedan od omiljenih dodataka mediteranskim jelima, a postoji pravo bogatstvo različitih vrsti ove biljke. Velika, mala, crvena, žuta ili smeđa, paradajz štiti zdravlje a za razliku od većine namirnica, najviše pruža ako se termički obradi.

Paradajz ima i svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, pa je tako 2013 godine izvagana ona najveća od 3.51 kg.

Zdrastvene blagodati rajčice
Može se čak reći da paradajz ima toliko zdravstvenih blagodati da ih znanstvenici ne stignu sve objaviti, a najpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca.

Kuhana paradajz je bolji izbor ako obraćate pažnju na svoje zdravlje jer tako oslobađa više likopena i ostalih nutrijenata.

Paradajz sadrži vitamine A i C, kalcij i kalij. Kako stoji u knjizi "Intake of Carotenoids and Retinol in Relation to Risk of prostate Cancer," dr. Edwarda Giovannuccia, sa sveučilišta Harvard, svakodnevna konzumacija rajčice, soka od rajčice ili umaka od rajčice može smanjiti kod muškarca rizik od nastanka raka prostate za 21-43 posto.

Sok od rajčice prirodno snižava povišen kolesterol. Obiluje vlaknima, ali i niacinom koji se godinama koristi kao prirodan način liječenja visokog kolesterola

Paradajz za čistu kožu
Paradajz djeluje blagotvorno na vašu kožu - zatvara pore te hladi kožu lice. Obiluje vitaminima A i C. Antioksidanti u rajčici pogoduju masnoj koži, jer smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore. Za trenutni efekt, uzmite pulpu iz rajčice i lagano trljate po licu.

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face