PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Djeca i sunce...

 Ljetovanje na moru sa djecom zasigurno ima prednosti.
Morska klima, more i sunce mogu blagotvorno
djelovati na zdravlje djece. Također, važni su i uvjeti u
kojima se odvija odmor, pogotovo ako imate malu bebu, a
i odgovarajuća zaštita od sunca.

Nježna dječja koža posebno je osjetljiva na štetno djelovanje UV zraka, jer prirodni mehanizmi obrane još nisu u potpunosti razvijeni.

Djelovanje sunčeva zračenja na kožu kumulativno, to jest zbraja se kroz život, sunčane opekline u djetinjstvu i mladosti mogu prouzročiti mnoge promjene na koži u odrasloj dobi.

Osnovne upute i pravila o zaštiti od sunca vrijede za sve.
Djecu do godinu dana ne smijemo izlagati izravnom djelovanju sunca, a starija djeca i odrasli trebaju se kloniti sunca dok je najintenzivnije - između 10 i 17 sati. Bebe do šest mjeseci starosti nije preporučljivo voditi na plažu, osim predvečer, u šetnju. Ako morate povesti bebu na plažu osigurajte debeli hlad i udobna kolica. Sjena na otvorenome pruža samo djelomičnu zaštitu, jer se UV zrake reflektiraju o površinu vode, kamena ili pijeska.

Prozorsko staklo propušta UV zrake, tako da nismo zaštićeni ako se vozimo u automobilu i nemamo zaštitu na staklima. Zaljubljenicima u sunce i jaču preplanulost dermatolozi savjetuju i dodatni unos vitamina i minerala, kojima će poboljšati otpornost organizma na štetne posljedice nesmetanog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Odjeća, šeširi i sunčane naočale neizostavan su oblik zaštite.

Savjetuje se i nošenje odjeće od posebnih materijala koji odbijaju UV zrake. I ne smijemo zaboraviti nanijeti kremu za zaštitu od sunca, čak i u sjeni.

Svako izlaganje suncu u prekomjernim količinama je opasno. Dječju kožu, kao i svijetliju kožu odraslih treba zaštititi kremom za sunčanje koja ima visok zaštitni faktor.

Za učinkovitu zaštitu od sunca koristite kreme sa zaštitnim faktorom ovisno o tipu vaše kože i kože vašeg djeteta i to na svim otkrivenim dijelovima tijela, a kremu obavezno nanesite i ispod ruba kupaćih gaćica jer se rub pomiče uslijed djetetova gibanja, pa se na tako nezaštićenim dijelovima tijela često stvaraju opekline. Vodite računa o tome da dijete namažete kremom za sunčanje još kod kuće, barem pola sata prije nego što izađe na sunce, te da se krema dobro upije u kožu (ne odmah obući odjeću jer će se krema obrisati u odjeću). Bilo bi dobro kremu nanositi na djetetovu kožu barem svaka 2 sata i neka krema bude vodootporna kako se ne bi isprala u moru.

Tijekom samo jednog ljetnog dana na plaži, djeca su triput više izložena štetnom utjecaju UV zraka. Ne samo zato što je njihova koža tanja i osjetljivija jer još uvijek nema potpuno razvijen zaštitni pigmentacijski sustav (koji se formira sve do puberteta) nego i zato što stalno trčkaraju naokolo, pa su izloženi direktnim sunčevim zrakama i onima koje se reflektiraju o morsku površinu.

 Na plažu ponesite mnogo tečnosti: vodu za piće, čaj ili razrijeđeni voćni sok. I odrasli i djeca trebaju često piti tekućinu, jer na suncu svi brzo dehidriramo. Ponesite i voće, ono osvježava i idealno je za vruće ljetne dane.

face