Djeca i sunce...

 Ljetovanje na moru sa djecom zasigurno ima prednosti.
Morska klima, more i sunce mogu blagotvorno
djelovati na zdravlje djece. Također, važni su i uvjeti u
kojima se odvija odmor, pogotovo ako imate malu bebu, a
i odgovarajuća zaštita od sunca.

Nježna dječja koža posebno je osjetljiva na štetno djelovanje UV zraka, jer prirodni mehanizmi obrane još nisu u potpunosti razvijeni.

Djelovanje sunčeva zračenja na kožu kumulativno, to jest zbraja se kroz život, sunčane opekline u djetinjstvu i mladosti mogu prouzročiti mnoge promjene na koži u odrasloj dobi.

Osnovne upute i pravila o zaštiti od sunca vrijede za sve.
Djecu do godinu dana ne smijemo izlagati izravnom djelovanju sunca, a starija djeca i odrasli trebaju se kloniti sunca dok je najintenzivnije - između 10 i 17 sati. Bebe do šest mjeseci starosti nije preporučljivo voditi na plažu, osim predvečer, u šetnju. Ako morate povesti bebu na plažu osigurajte debeli hlad i udobna kolica. Sjena na otvorenome pruža samo djelomičnu zaštitu, jer se UV zrake reflektiraju o površinu vode, kamena ili pijeska.

Prozorsko staklo propušta UV zrake, tako da nismo zaštićeni ako se vozimo u automobilu i nemamo zaštitu na staklima. Zaljubljenicima u sunce i jaču preplanulost dermatolozi savjetuju i dodatni unos vitamina i minerala, kojima će poboljšati otpornost organizma na štetne posljedice nesmetanog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Odjeća, šeširi i sunčane naočale neizostavan su oblik zaštite.

Savjetuje se i nošenje odjeće od posebnih materijala koji odbijaju UV zrake. I ne smijemo zaboraviti nanijeti kremu za zaštitu od sunca, čak i u sjeni.

Svako izlaganje suncu u prekomjernim količinama je opasno. Dječju kožu, kao i svijetliju kožu odraslih treba zaštititi kremom za sunčanje koja ima visok zaštitni faktor.

Za učinkovitu zaštitu od sunca koristite kreme sa zaštitnim faktorom ovisno o tipu vaše kože i kože vašeg djeteta i to na svim otkrivenim dijelovima tijela, a kremu obavezno nanesite i ispod ruba kupaćih gaćica jer se rub pomiče uslijed djetetova gibanja, pa se na tako nezaštićenim dijelovima tijela često stvaraju opekline. Vodite računa o tome da dijete namažete kremom za sunčanje još kod kuće, barem pola sata prije nego što izađe na sunce, te da se krema dobro upije u kožu (ne odmah obući odjeću jer će se krema obrisati u odjeću). Bilo bi dobro kremu nanositi na djetetovu kožu barem svaka 2 sata i neka krema bude vodootporna kako se ne bi isprala u moru.

Tijekom samo jednog ljetnog dana na plaži, djeca su triput više izložena štetnom utjecaju UV zraka. Ne samo zato što je njihova koža tanja i osjetljivija jer još uvijek nema potpuno razvijen zaštitni pigmentacijski sustav (koji se formira sve do puberteta) nego i zato što stalno trčkaraju naokolo, pa su izloženi direktnim sunčevim zrakama i onima koje se reflektiraju o morsku površinu.

 Na plažu ponesite mnogo tečnosti: vodu za piće, čaj ili razrijeđeni voćni sok. I odrasli i djeca trebaju često piti tekućinu, jer na suncu svi brzo dehidriramo. Ponesite i voće, ono osvježava i idealno je za vruće ljetne dane.

April 20, 2022

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AKCIJA DO 31.05.2022

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AKCIJA DO 31.05.2022

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face